Top

Sindromul de tunel carpian

30 Aprilie 2008

Ce este sindromul de tunel carpian?

Tunelul carpian (canalis carpi) reprezintă suprafaţa delimitată de oasele carpiene şi de fibrele conjunctive situate deasupra acestora, pe partea flexoare a articulaţiei mâinii. Un perete al tunelului este format din oasele carpiene, celălalt perete din tendonul flexor al mâinii. Datorită elasticităţii oaselor şi a tendoanelor, mărimea spaţiului este constantă, acesta neputându-se dilata. Prin tunel trec ligamentele degetelor, respectiv nervul median (nervus medianus), care controlează o parte a degetelor. Dacă acest tunel se îngustează dintr-un anume motiv, apare aşa numitul sindrom de tunel carpian. Ca urmare a îngustării tunelului, se comprimă nervul median situat în tunel care inervează ambele laterale ale degetului mare, arătător şi mijlociu, o laterală a inelarului şi o parte a muşchilor palmari. Ca urmare, în zonele controlate de nerv apar tulburări senzoriale, respectiv tulburări motrice. O parte a musculaturii palmare se atrofiază.

Apariţia sindromului de tunel carpian

In tunelul carpian, ca urmare a suprasolicitării, inflamaţiei mâinii, afecţiunilor reumatice, tecile tendinoase se pot tumefia. Ca urmare a inflamării tunelul carpian se îngustează. Nervul median se comprimă. Sindromul de tunel carpian poate apărea şi ca urmare a unor leziuni - fracturi, contuzii - ale antebraţului şi ale încheieturii mâinii,  respectiv a excrescenţelor sau a depunerilor conjunctive rezultate în urma vindecării fracturilor. Anumite boli profesionale - de exemplu micro-traumele cauzate de ciocanul pneumatic - pot cauza degenerarea, atrofierea ţesutului conjunctiv al ligamentului transversal din articulaţia mâinii. Spaţiul funcţional al ligamentului se micşorează.

SIMPTOME
□ durerea surdă a mâinii
□ durere ce radiază spre cot
□ dureri de umăr şi ceafă
□ dimineaţa degete amorţite, rigide
□ după solicitarea din timpul zilei dureri nocturne puternice
□ atrofierea musculaturii palmare
□ tulburări senzoriale în degete

Tratamentul sindromului de tunel carpian

Ca urmare a repausului şi a fixării ghipsului, inflamaţia tecilor tendinoase de regulă încetează, presiunea exercitată asupra nervului se reduce. Dacă repausul în sine nu are efect, în vederea eliminării îngustării de spaţiu, ligamentul transversal al articulaţiei mâinii se secţionează printr-o intervenţie chirurgicală. Dacă îngustarea spaţiului a dispărut, nervul nu mai este presat, amorţeala degetelor încetează, musculatura atrofiată se regenerează. Dacă modificarea este cauzată de o afecţiune reumatică, intervenţia chirurgicală este completată cu un tratament medicamentos antireumatic.

Pericole, eventuale complicaţii
Sindromul de tunel carpian nu este o afecţiune gravă. însă, datorită tulburărilor senzoriale şi atrofierii musculaturii palmare funcţia mâinii se reduce treptat.

Ce are de făcut bolnavul

Solicitarea zonei încheieturii mâinii intensifică simptomele de compresie, din acest motiv se va evita efortul.

Cum procedează medicul

Neurologul examinează viteza de transmisie nervoasă a nervului median şi face o radiografie a încheieturii mâinii.  In baza rezultatelor, chirurgul ortoped efectuează secţionarea ligamentului transversal din articulaţia mâinii.

Evoluţia bolii

La început simptomele apar numai noaptea. Bolnavul se trezeşte noaptea cu o amorţeală a mâinii. Manifestă o durere surdă, degetele le simte umflate. De multe ori durerea radiază spre cot, umăr, ceafă. După activitatea solicitantă din timpul zilei simptomele nocturne se intensifică. Dimineaţa degetele sunt rigide.
De regulă simptomele se manifestă pe o mână, iar după ani pot afecta şi cealaltă mână.
în caz de compresie permanentă a nervului o parte a musculaturii palmare se atrofiază.

Prevenirea sindromului de tunel carpian
Sindromul de tunel carpian poate fi prevenit prin evitarea solicitării fizice monotone. în caz de manifestare a simptomelor, adresaţi-vă cât mai repede medicului, deoarece în acest stadiu boala mai poate fi tratată.

Bottom